fredag 26 november 2010

Insamling och påfyllning igen :)

Idag körde vi ett litet insamlingsrace av enkätlappa igen, och vi fick även fylla på med lite fler lappar!
Jätteroligt att se att det finns sånt intresse för en ekologisk förskola! :)

torsdag 25 november 2010

POSITIVT förhandsbesked !! :)

Jaa! Idag kom beslutet från kommunen, och förhandsbeskedet är positivt! 

Beslutet lyder: "Barn och ungdomsnämnden ger sökanden förhandsbesked att starta förskola under förutsättning att samtliga krav för godkännande är uppnådda så att god kvalité och säkerhet kan upprätthållas."Så nu gäller det att vi hittar ett bra ställe att vara på som uppfyller kraven!
Husjakten fortsätter!
Och som sagt; tips välkomnas :)

tisdag 23 november 2010

EKOxen gillar Ekonördarna på Lyckobacken!

Under nätjakten efter ekoprylar till förskolan hittade vi en supersida för alla ekogillande personer! Ekonördarna på Lyckobacken är en hemsida och blogg där fokus ligger på det ekologiska! Hemsidan har en lång lista med sidor på nätet som har anknytning och handlar om ekologiska saker! Vill man ha tips på ekologiska leksaker, skor, kläder, mat, hudvård, bloggar, inredning, smycken mm så är Lyckobacken.se en stor hjälp!
På bloggen kan man även följa ekofamiljens vardag och få lite ekotips och annat smått och gott!
Bloggen har även blivit utsedd till "Sveriges bästa gröna blogg 2010" av En lagom dos grönt!

onsdag 17 november 2010

Hm...Sabotage??

För två veckor sen fick vi tillåtelse att sätta upp en intresselapp för EKOxen på anslagstavlan, vid utgången, på Ica Maxi. 
Någon har efter det tagit ner lappen och kvar satt bara den lilla lappen där det stod "Ekologisk Förskola". 
Idag har vi satt upp en ny lapp och hoppas på att den kommer få sitta kvar lite längre än den första.tisdag 16 november 2010

Insamling och påfyllning :)

Idag har vi samlat in enkätlappar på några ställen, samt hängt upp nya enkäter där det behövdes.
Tack till er som fyllt i lappar och visat intresse!
Era åsikter är viktiga för oss!


 

fredag 12 november 2010

Here we go again... :)

Vi har vid flertalet tillfällen, Här, Här, Här och Här, skrivit om att EKOxen aktivt och medvetet kommer välja att köpa in ekologiska giftfria leksaker och material till förskolan. 
Vi har uppmärksammat att det pratas mer och mer om att det förekommer giftiga ämnen, ftalater, BPA, PVC, flamskyddsmedel mm i barnprodukter; leksaker, kläder, tvålar osv. Och att barn är extra känsliga för dessa eftersom de ofta stoppar saker i munnen.
Igår berördes detta ämne igen i ett inslag på Nyhetsmorgon, se här. En ny bok har skrivits i ämnet av två engagerade kanadensare. Boken finns både på engelska och svenska. 
Vi vill som sagt, aktivt och medvetet göra det vi kan för att skapa en hälsosam lekmiljö för barnen. 
Då det faktiskt finns saker som man enkelt kan göra och undvika genom aktiva val, vill vi vara med och visa att det går bara man vill.
Så utan att bli hysteriska och rädda för alla gifter som hotar, vill vi lugnt och avsiktligt ta det som forskare pratar om på allvar och omsätta det i handling.
Det går om man vill,  och vi vill! :)

torsdag 11 november 2010

Hus-titt

Igår var vi iväg och kollade på en potentiellt hus till förskolan. Enligt planritningen var huset lagom stort och rätt bra utformning. Trädgården var stor härlig med äppelträd och bärbuskar, och det fanns gott om plats för lek och odling.

Men när vi väl kom dit och fick se huset, in real life, var det inte lika bra som det sett ut på ritning och bilder. Grunden var sned, fuktskador, och planritningen stämde inte riktigt överens med hur det egentligen såg ut.
Så jakten fortsätter...

onsdag 10 november 2010

JaBaDaBaDo !


EKOxen gillar starkt JaBaDaBaDo som säljer superfina ekologiska leksaker från PlanToys."PlanToys är det första leksaksföretaget i världen som använder naturligt gummiträ som återvunnits från gummiträ som inte längre kan producera latex.

De väljer endast eko-vänliga material till deras produkter. De använder endast återvunna och återvinningsbara material, sojabläck och giftfritt vattenbaserat bläck för paketering och tryckning.
Deras fabriker fungerar med integrerade energikällor som använder biomassa och solceller som alternativt bränsle.

PlanToys gör utvecklande, pedagogiska och roliga träleksaker.
De har experter på barns utveckling vilket leder till skapande av unika leksaker som hjälper barn att förbättra sina fysiska, mentala och sociala kunskaper. Att uppleva glädjen med fantasilek." 

 Text hämtad från JaBaDaBaDos hemsida

Här kommer några exempel på finfina leksaker :)
 Vill man se fler kan man antingen besöka JaBaDaBaDo eller Plantoys.

 

måndag 8 november 2010

EKOxens VISION !


EKOxens förskola vill bygga på en hållbar ekologisk, miljöinriktad och hälsosam grund där detta genomsyrar hela verksamheten, såväl i leken, maten, materialet och pedagogiken.  

Vi vill ge barnen ett miljötänk, där återvinning, kompostering och ekologisk mat samverkar. Ett verktyg att nå detta mål är att arbeta mot att få Grön flagg och sedan behålla denna. Tanken är att så småningom ha egen kompost och ett eget grönsaksland där barnen får hjälpa till att odla och sedan hjälpa till att tillaga det som odlats. Här kommer det pedagogiska köket och vardagsmatematik in; barnen får turas om att hjälpa till med maten, såsom att skära upp gurka, duka borden osv. 
 Grön Flagg

Förskolan kommer ha maxtaxa precis som kommunen, och öppettiderna 6.15-17.30.  Femtontimmarsbarnen går fem timmar tre dagar i veckan. Verksamheten utgår från den nya läroplanen 2011 för förskolan.

Verksamheten kommer att ske i både små och stora grupper. Daglig fysisk aktivitet och utevistelse är en självklarhet. Skapande, sång, musik, drama, rörelse kommer att ske både i de små grupperna och tillsammans i de stora.

Det är idag väl känt att maten har en stor betydelse för såväl fysisk tillväxt som inlärningsförmåga och humör. Vad vi äter påverkar hur vi mår och känner oss. Vi vill servera hälsosamma genomtänkta maträtter i syfte att ge barnen näringsrik och nyttig mat och lägga en bra grund för matvanor. Därför kommer EKOxen lägga stort fokus på maten, och den kommer lagas på förskolan i eget kök. Även brödet kommer bakas på plats. Vi kommer använda oss av ekologiska och, i den utsträckning det är möjligt, av närproducerade råvaror. Halvfabrikat kommer inte att förekomma. För att barnen ska få en naturlig källa till Omega-3 tänker vi servera fisk två gånger i veckan. Vi kommer lägga stor vikt på att använda fetter av bra kvalité, och undvika margariner, härdade fetter och transfetter. Frukt och grönt kommer serveras rikligen så att dessa livsmedel blir en naturlig del av barnens kost. Förskolan kommer vara KRAV-certifierad. Det uppmärksammas mer och mer att det förekommer kemikalier och hälsoskadliga ämnen i leksaker för barn, särskilt i plastleksaker och textilier. Därför vill EKOxens förskola använda sig av ekologiska, giftfria leksaker i så stor utsträckning som möjligt, och så långt det går att få tag i. Även färgpennor, kritor, målarfärg och papper kommer vara ekologiskt och miljömärkt.  Textilier, rengöringsmedel och blöjor likaså.


torsdag 4 november 2010

EKOxen gillar Ekokul.se! Ekologiska,giftfria och kontrollerade leksaker!

EKOxen vill, som tidigare nämnts, använda sig av ekologiska och giftfria leksaker på förskolan. Som vi pratat om i tidigare inlägg, HÄR och HÄR, är barn extra känsliga för vissa hormonstörande ämnen som kan finnas i leksaker, särskilt i plastleksaker och textilier. Barn är extra utsatta eftersom de ofta suger och biter på leksaker och då exponeras ännu mer för dessa ämnen. 

Vi på EKOxen vill aktivt och medvetet välja ekologiska och giftfria leksaker, som ändå är pedagogiska och roliga. Den ena behöver inte utesluta det andra :)

Vi gillar Ekokul.se som har ett stort utbud av ekologiska, giftfria, testade och kontrollerade leksaker!
Kolla gärna in deras utbud!
EKOxen kommer inhandla en del leksaker till förskolan där. 
Finns det önskemål om någon/några speciell/a leksak/er så hör gärna av er till oss med önskemålen :)onsdag 3 november 2010

Lapparna uppdaterade med bloggadress och FBgrupp

Intresselapparna har nu kompletterats med smålappar med bloggadress och FBgrupp :)För att sammanfatta det hela så finns nu intresselappar på följande ställen:
Bvc i Sörhaga
Bvc på OMI hälsan
Bvc på Carema Noltorp
Mvc/Barnmorskemottagningen i Sörhaga
Familjecentralen/Öppna förskolan Noltorp
Öppna förskolan Ängabo
Ica Maxi
Ica Supermarket
Hemköp
Alingsås lasarett personalanslagstavlan
Frälsningsarmén

Intresselappar finns nu på Ica Supermarket och Hemköp !

Nu finns intresselappar uppsatta på Ica Supermarket och på Hemköp :)
Tack till er för att vi fick sätta upp lapparna!tisdag 2 november 2010

Vi är glada!

Vi på EKOxen är mycket glada över den positiva responsen vi fått för vårt initiativ till en ekologisk förskola :)
Jätteroligt det finns intresse för förskolan!
Jakten efter lokal/hus fortsätter...tips välkomnas :)
Intresselapp finns nu på Ica Maxi ! Tack Henrik !

Idag har intresselapp satts upp på anslagstavlan vid utgången på Ica Maxi.
Tack till Henrik på Ica för att vi fick sätta upp anslaget!