måndag 6 december 2010

Spännande läsning !

EKOxen har investerat i två böcker; Förgiftad och Glasfåglar i molnen, som vi nu läser för att få mer kunskap och djupare förståelse för såväl gifter som pedagogik!Boken FÖRGIFTAD har vi tidigare pratat om HÄR.
Även om utsidan inte ser särskilt tilltalande ut, är boken väldigt lättläst och intressant! Den ger bland annat tips på vilka produkter man ska undvika för att minska mängden gifter vi exponeras för dagligen, och hur man enkelt kan förändra och förbättra miljön i sitt eget hem och vardag. 
GLASFÅGLAR I MOLNEN är en bok som handlar om hur man i förskolan kan hålla fast vid sina visioner. Den skildrar också det praktiska dokumentationsarbetets svårigheter och glädjeämnen. Den ger tips på hur man ändrar den traditionella utvecklingspsykologiska barnsynen, där man ser barnens brister istället för barnens kompetenser. 


Spännande och intressant läsning!


Vi har lagt mycket fokus på det materiella, på att det ska vara ekologiska leksaker och så vidare. Att lekmiljön, och maten, ska vara så giftfri och hälsosam som möjligt eftersom barn är extra känsliga.
Även om vi mestadels pratat om det materiella så betyder inte det att pedagogiken inte är viktig eller lika viktig, för det är den!
Det är en stor och viktig del som behöver ansenlig prioritet och också läggas mycket fokus på.
Men vi känner att vikten av att det materiella också prioriteras och ägnas en extra tanke åt, ofta hamnat i skymundan, trots att kunskapen om gifter och skadliga ämnen faktiskt finns.
Vi vill ha en förskola där alla element beaktas, inte bara pedagogiken, utan där också lekmiljön och maten får sitt rätta fokus!
Det går om man vill, och vi vill! :)
 

1 kommentar: