tisdag 7 december 2010

I Pulvermosets Land

EKOxen har varit och lyssnat på föreläsningen I pulvermosets land med Mats-Eric Nilsson, journalist och författare till böckerna Den hemlige kocken, Äkta vara och Döden i grytan .
Föreläsningen bygger på de nämna böckerna och handlade i stort om hur livsmedelsindustrin lurar oss konsumenter, att många livsmedel är rika på tillsatser men fattiga på riktiga råvaror.

För att sammanfatta böckerna kort så...
...handlar DEN HEMLIGE KOCKEN om hur Mats-Eric avslöjar livsmedelsindustrins matfusk. Boken ger tips på gårdsbutiker där man kan handla, och det finns en säsongskalender för vad som är bra att äta vissa tider på året.Boken ÄKTA VARA är en guid till bättre matinköp. Många matbluffer synas och avslöjas! Det ges tips och idéer på hur vi kan handla mat utan tillsatser, mat som inte är fejkad eller manipulerad. Tips på ekologiska alternativ finns också med.


Och till sist, DÖDEN I GRYTAN handlar om vår rädsla för riktig mat. Om hur livsmedelsindustrin skapar och uppmuntrar denna rädsla i syfte att kunna sälja mer pulver och färdigmat. Är en hembakad bulle verkligen farligare än en industritillverkad bulle? Hmm..?? Boken vill uppmuntra oss att hitta tillbaka till de ursprungliga råvarorna i vår matlagning och inte vara rädda för riktig, vällagad mat!

För den som vill läsa mer kan vi tipsa om hemsidan ÄKTA VARA Där kan man läsa mer om ämnet riktig mat och få många bra tips!

Som vi tidigare pratat om, vill vi på EKOxen vara med och förändra och inte gå i industrimatens fälla!
Vi vill servera hälsosam, ekologisk och hemlagad mat utan tillsatser till förskolebarnen!
Vi vill och vi kan, och ser fram emot detta! :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar